• טעות אחת יכולה לגרום למוות או לטיפולי דיאליזה לכל החיים
  • מומלץ ללמוד מהמומחים ולצאת איתם לשטח
  • לא להסתמך על תמונות – הן אינן מספיקות לזיהוי מוחלט
  • יש ספק – אין ספק – לקטוף רק כשבטוחים ב-100%
  • תמיד להפריד בין הפטריות שאספתם – מומלץ לא לאכול פטריות בר ללא בישול – וגם אז, לפעול לפי הנחיות הבישול הספציפיות למין הפטרייה שליקטתם
  • ייתכנו תגובות אלרגיות גם לפטריות שנחשבות אכילות
  • באכילה ראשונה – לאכול כזית ולבחון כיצד הגוף מגיב

אורניות אחר הגשם

בילדותי זאת הייתה הפטרייה שכולם הכירו. אחרי גשם רציני הייתי מציק להוריי עד שהייתה מגיעה שבת שמשית והיינו עולים לכרמל. ריח אורנים רטובים תמיד יחזיר אותי בזמן. הטיפות הנושרות כשאתה נדחק בין הענפים. ערמות המחטים וההתרגשות הזאת שמתחילה מהבטן ועולה כמו זיקוקי די-נור - יש! הייתי שולף את האולר, חותך, שם בסל וכבר המבט הבוחן סביב, אולי.. מרים את קצוות שיח הסירה הקוצנית, והנה עוד אחת.
ארניה, אורניות, פטריות בר למאכל

אחרי הניקיון אבי היה מכין חביתה משפחתית עם ריח יער נהדר, אבל את המרקם החלזוני חלקלק של הפטריות לא אהבתי. תמיד הייתי טועם, מעווה את פניי ומותיר לו את השלל.

עם השנים וההכרות של פטריות בר משובחות נדחקה האורנייה הצידה עד שנותר ממנה רק זיכרון ילדות. בשיטוטי היערות שלי אחר פטריות מאכל הייתי רואה אותן מציצות מבין מחטי האורנים וממשיך ללכת.

אולי הייתי נשאר בבורותי אם לא הייתי פוגש את גל, ובעיקר את מרק הפטריות האלוהי שלה.

היא הייתה פורסת את האורניות, זורה עליהן מלח בנדיבות ומבשלת אותן על אש קטנה עד שחצי מהסיר היה מתמלא בנוזלים. מוסיפה, כוס או שתיים של מים, מרתיחה וטוחנת לציר יער מופלא שאליו היו צונחות נתחי פטריות מובחרות כמו פקועות ונטופות. מה אני אגיד לכם? מלח, פלפל ואולי קצת מוסקט, והפלא מוכן.

בחורף שעבר נתקלתי באורניה ששמעתי עליה סיפורים רבים, אבל עד לאותו הרגע לא זכיתי לראותה. מלמעלה היא יותר בהירה ומלמטה הספוג יותר בשרני ועם נקודות אדומות. אפשר לראות בתמונה. סימן ההיכר הטוב יותר הוא הטבעת הלבנה מסביב ושמה בליני – האורנייה המלכותית.

אורניה חיוורת (בליני)

איפה מוצאים אורניות?

זאת אולי השאלה השכיחה ביותר. איפה יש אורניות בכרמל? בירושלים?

בגליל?

בטבע כמובן.

אם האורנים על ההר צעירים, אתם כבר בחצי הדרך למרק.

וזאת כמעט תמיד השלוחה הצפונית של ההר שממלאת לכם את הסל.

רוצים לדעת עוד על צמחי בר ופטריות מאכל?

שתפו, שתפו

עוד מאמרים

נשמח לעדכן אתכם מדי פעם על האירועים הקרובים ולשתף אתכם בתוכן עונתי.

מה בבלוג?

אזהרות והמלצות הנוגעות לליקוט פטריות:

  • טעות אחת יכולה לגרום למוות או לטיפולי דיאליזה לכל החיים
  • מומלץ ללמוד מהמומחים ולצאת איתם לשטח
  • לא להסתמך על תמונות – הן אינן מספיקות לזיהוי מוחלט
  • יש ספק – אין ספק – לקטוף רק כשבטוחים ב-100%
  • תמיד להפריד בין הפטריות שאספתם – מומלץ לא לאכול פטריות בר ללא בישול – וגם אז, לפעול לפי הנחיות הבישול הספציפיות למין הפטרייה שליקטתם
  • ייתכנו תגובות אלרגיות גם לפטריות שנחשבות אכילות
  • באכילה ראשונה – לאכול כזית ולבחון כיצד הגוף מגיב