בשיא הקיץ הישראלי, כשהשדות כבר צהובים והקוצים שולטים בנוף, מסתתר ליד מקורות המים אחד האוצרות הכי מתוקים של הטבע שלנו. פטל בר (Rubus sanctus, או בשמו המלא: פטל קדוש) הוא השיח שמוכיח שבשביל דברים טובים באמת – שווה להתאמץ (וקצת להישרט).
הפטל הקדוש שייך למשפחת הוורדיים, והוא גדל פרא על גדות נחלים ומעיינות. הפרי שלו מורכב מהמון כדורונים קטנים ועסיסיים ("בית גלעין"), שמשנים את צבעם ככל שההבשלה מתקדמת: מירוק לאדום, ומאדום לשחור בוהק ומתוק.
למה "קדוש"? המסורת מזהה את שיח הפטל הקוצני עם "הסנה הבוער" המקראי, שלא אוכל באש. אבל עבורנו הלקטים, הקדושה נמצאת בטעם: שילוב מושלם של חמיצות ומתיקות שמתפוצץ בפה.
הקרב על הפטל (או: דם, יזע ועסיס)
בסוף יולי עונת הפטל הקדוש מתחילה. זהו עונג מתוק-חמצמץ שגדל על משוכה שיודעת היטב לשמור על עצמה. אתה מגיע בידיעה שתיחתך, אבל שום דבר לא יעמוד בין הגרגרן לפטל שלו. מסביב הכל צהוב ויבש, רגע מעולה למלא את הפה בעסיס. לפעמים תאנים מציצות מהסבך. תאנים ופטל הם חברים טובים ושילוב מנצח בסלט, ואם כבר סלט בתוכנית כדאי לפתוח עיניים כי פטל גדל על מים ואם הם גלויים, אפילו מעט, אפשר למצוא כרפס או ג'רג'יר, וזה כבר סיפור לגמרי אחר.
או רק לעמוד על קצות האצבעות, להתמתח.. כי שם, למעלה, כמעט בהישג יד, יש צביר פירות מפתה ואם אדחק מעט.. בזהירות, כן?
אחרי שנרגעים, ממוללים כמה עלים, יש בהם חומר מכווץ שמיד עוצר דימומים. עכשיו מלקטים, חופן, חופניים – לא צריך יותר. כי תכף יהיה פה מתכון שבפעם הראשונה טעמתי במסעדת שראביכ של יעקוב בראמה, ואחרי שחלמתי על המנה בלילה יותר מדי פעמים, עשיתי ניסויים במהלך סדנת ליקוט שלי עד ש.. פשוט תגלו בעצמכם.
פרוסות חצילים עם טחינה ופטל בר

להכין מראש טחינה שחייבת להיות אגדה עם שום, מלח, לימון וכמה שיותר סומאק אמיתי.
לפורר את הפטל לפירורים, ללקק את האצבעות מטעם גן העדן.
להניח את החצילים כמו שהם על הרשת, מעל לגחלים וכשהם רכים, מעט מצומקים, כמעט מוכנים, לחתוך לפרוסות בעובי של סנטימטר בערך, לטגן עשר שניות בשמן זית רותח משני הצדדים, לשים על מגש, להספיג עודפים. חצי כפית של האגדה מקודם וחצי כפית שטוחה של פטלים. הנה כאן, למטה, אפשר בינתיים לאכול עם העיניים, עד שתרוצו למשוכות. בתאבון!
פטל בר – יתרונות בריאותיים
מעבר לטעם, הפטל הוא "פצצת בריאות". הוא מלא בנוגדי חמצון (שמאטים הזדקנות), עשיר בסיבים תזונתיים ובוויטמינים, ויש אומרים שהוא אפילו עוזר בירידה במשקל. אבל בינינו? אנחנו כאן בשביל הטעם. פטל קדוש כי אומרים שהוא, הוא, הסנה הבוער, אבל יותר מעניין שהוא מאט הזדקנות, עוזר לרדת במשקל, מפוצץ נוגדי חימצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים, ועוד.
מעבר לטעם הממכר, הפטל הקדוש הוא למעשה "מזון על" (Superfood) מקומי שמסתתר בתוך סבך קוצני. ברפואה העממית וגם במחקרים מודרניים, מייחסים לו סגולות רבות:
- נוגדי חמצון (Antioxidants): הצבע השחור-סגול עז של הפרי מעיד על כמות גבוהה של אנתוציאנינים. אלו חומרים שמסייעים להאטת תהליכי הזדקנות (Anti-Aging), הגנה על התאים ושמירה על בריאות הלב.
- חיזוק המערכת החיסונית: הפטל עשיר בוויטמין C, שעוזר לנו להתחזק דווקא בחילופי העונות.
- שמירה על המשקל: הפירות עשירים בסיבים תזונתיים ודלים בקלוריות, מה שתורם לתחושת שובע ולעיכול תקין.
- סוד העלים (הטאנינים): זוכרים את השריטות? העלים מכילים טאנינים – חומרים מכווצים. חליטה של עלי פטל ידועה ברפואה המסורתית כעוצרת דימומים, מקלה על שלשולים, ואפילו משמשת לגרגור להקלה על דלקות גרון וחניכיים.
רוצים לגלות את המזווה הסודי של הטבע?
הפטל הוא רק ההתחלה. בקיץ מקורות המים מלאים באוצרות, ובחורף השדות מוריקים בצמחי מאכל. אם בא לכם ללמוד איך ללקט בבטחה, לזהות צמחים ולהפוך אותם לארוחות גורמה בטבע – אני מזמין אתכם להצטרף לקורס הליקוט שלנו. חוויה של טעמים, ריחות וחיבור לאדמה.
[לפרטים והרשמה לקורס הליקוט לחצו כאן]
מעדיפים להתחיל מהמטבח הביתי? הספר שלי ליקוט זה בטבע שלי הוא מדריך ליקוט מושלם. תמצאו בו מגדיר צמחים, מתכונים עונתיים (כמו זה!) וסיפורי דרך שיעשו לכם חשק לצאת החוצה.
נתראה בסבך, ברק.





