טעמתם פעם בלוט?
מניסיון, אפשר לשבור שן, והטעם כל כך מר (מהטאנינים) שתהיו מוכנים לשבור עוד אחת ובלבד שייעלם.
אז מה הסיפור?
ובכן,
פעם מזמן, כשהייתי ילד, אבא שלי בא לביקור והודיע שהיום נעשה לחם.
באותם ימים, הייתי מוכן לעשות איתו הכל ובלבד שימשיך לבוא.
אז נסענו לאיזה שדה וקטפנו שיבולים, הפרדנו את הגרעינים, הוצאנו את המוץ,
קלינו, כתשנו וקיבלנו מין נסורת דקה שהוספנו לה מים ומלח. לשנו, רידדנו והזענו,
ובסוף יצאו שתי פרוסות קטנות שקלינו אותן על הפלטה. הקצוות היו שרופים ובכל ביס נותרו קליפות בפה,
אבל אז זה היה הלחם הכי טעים בעולם. עד היום אני זוכר את הריח.
להפוך בלוטים מרים לאוכל טעים שלא לדבר על עוגה -מגניב את כל הילדים
המגיעים לסדנת ליקוט אפילו אם הם בני שבעים.
עכשיו, תסתכלו בתמונה!
רואים קוצים מתולתלים על הספלול? (הספל שמחזיק את הבלוט)
זה אומר שמדובר בבלוט של אלון התבור.
מין האלון המועדף עלינו, המלקטים, כי הבלוטים גדולים יותר ופחות מרים.
מה עושים עם בלוטים?
מקלפים, חותכים ומשרים. או טוחנים, שוטפים וקולים.
הטאנינים מסיסים במים ונהרסים בחום, ולאחר שזה קורה נשאר לכם חומר גלם איכותי ומזין להכנת תבשילים, חטיפים ועוגות.
מתכון לעוגת בלוטים ללא גלוטן
אם זאת הפעם הראשונה שלכם – ממליץ להצטרף לסיור עם אחד ממדריכי הליקוט החביבים עליכם.
עיבוד הבלוטים:
מלקטים 80 בלוטי אלון תבור, מקלפים את הקליפה הקשה ואת הקליפה החומה הדקה העוטפת את הבלוט. מחזיקים את הבלוט המקולף מהשפיץ וגוררים בזהירות על פומפייה עד שמגיעים כמעט לסוף ואותו זורקים (יש בו ריכוז גבוה של טאנינים). כך עושים לכולם, שמים את הקמח בשקית בד, בגיגית מים. שוטפים וסוחטים ומחליפים את המים (כ-8-10 שטיפות) עד שהמים בהירים. טועמים, אם עדיין עפיץ, ממשיכים לשטוף.
מצרכים:
80 בלוטים טחונים ושטופים (כ-4 כוסות)
כוס ורבע סוכר חום
חצי כוס אבקת חרובים/ קקאו (הכי טוב חצי-חצי)
7 תמר מג'הול קצוצים
3 בננות בשלות ומעוכות
שתי כפות גירודי שוקולד מריר.
1 כפית תמצית וניל
שלושת רבעי כוס רסק תפוחים טריים (בפומפייה)
הכנה בשטח:
מערבבים הכל לקבלת בלילה אחידה.
מצפים פויקה מבפנים בנייר כסף ושני ניירות אפייה
ויוצקים אליו את הבלילה. שמים על גחלים למשך כשעה.
בתאבון!