אז בואו, רגע אחד לפני שאתם רצים, נדבר שוב על גדילן מצוי.
אותו צמח ירוק מנומר לבן שבימים אלו כבר גודש כל שטח אדמה פנויה.
והוא עסיסי, בריא וכל כך טעים.
והפעם הזאת נרד לשורש העניין,
וכאן המקום להזכיר שכל המתכון הזה יכול לקרום טעמים מופלאים
רק אם מצאתם מקום שיש בו הרבה גדילנים.
לא אמורה להיות בעיה כי גדילן מצוי מטבעו הוא צמח 'חברותי' ולרוב אפשר למצוא 'להקות' שלהם בשולי השדות.
ושימו לב לכמות הצמחים באזור כי כשאנחנו מלקטים שורשים כל הצמח מפסיק לחיות,
כך שצריך לוודא שיהיו עדיין מספיק צמחים מסביב, להמשכיות המין במקום.
אז עכשיו אמצע ינואר שזאת בדיוק העונה, ואתם בחוץ,
עומדים ומחפשים גדילן מצוי בגובה של 40 ס"מ לפחות, עם עלים מפותחים, רחבים וגדולים,
כאלו שמקרוב, נראים אפילו קצת מאיימים. בכל זאת קוצים – אתם יודעים…
אבל אתם כבר כאן, וגם אם למראה הקוצים עולה בכם איזה הרהור חרטה קטן,
פשוט תנשמו עמוק כי אוויר רחוץ מגשם הוא קודם כל נפלא לבריאות.
ואז תתכופפו ותסתכלו על חלקו התחתון של הצמח.
שם, קרוב לאדמה יש גבעול מעובה בלי קוצים,
ואם הבאתם כפפות, בכלל אין בעיה. פשוט תתפסו ותמשכו עד שכל הצמח בחוץ.
למתכון הזה אנחנו נצטרך כעשרים שורשים יפים,
וכאלו יש רק כשגבעול הצמח מעובה (תסתכלו בתמונה).
נכון שזה הרבה עבודה, אבל כמו שאומרים, שכרה השמנמן בצידה.
ואם כבר אומרים, לא לשכוח להביא אתכם מספריים וסכין לשטח כי הצמחים מלאים בוץ,
ואם תביאו אותם ככה למטבח (ויש לכם אישה יקית כמו שלי) בטוח יהיו צעקות.
תפרידו עלים, תגזרו קוצים, תקלפו גבעולים
ואת השורשים המבוצבצים תעטפו בבד או בשקית וקדימה הביתה.
בבית, נטביל את השורשים בקערת מים (בחצר או בתוך הכיור – זוכרים את הצעקות? )
לפחות לעשר דקות ואז נשטוף טוב טוב מתחת למים זורמים
עד שהם נראים לבנים כמו כאן בתמונה.
אפשר להיעזר בסכין לגירוד, ובאותה הזדמנות להיפטר מהחיבור בין השורש לגבעול
שבדרך כלל יותר סיבי. נמלא סיר במים,
נביא לרתיחה ונזרוק פנימה את השורשים השלמים לבישול של 45 דקות על אש גבוהה
או עד לריכוך. לסיר נוסיף גם כמה גבעולים קלופים שאותם אפשר להוציא אחרי 20 דקות.
(לא קוצצים כי אנחנו רוצים מקסימום טעם)
נסגור את האש, נוציא שורשים וגבעולים לצינון בקערה.
נסנן במסננת כוס ממי הבישול. כנראה לא נצטרך את כולה, אבל שיהיה, והנה הגענו סוף סוף למתכון:
מתכון לממרח מעלף של שורשי גדילן ואגוזים בטעם ארטישוק מעודן:
מרכיבים:
20 שורשי גדילן מבושלים ורכים
3-4 גבעולי גדילן קלופים ורכים
כוס ציר מי גדילן (לשימוש בהדרגה לפי הצורך)
80 גרם אגוזי מלך
2 כפות שמן זית
1 כף מיץ לימון סחוט
כפית מלח אטלנטי/הימלאיה
אופן ההכנה:
נשים את כל המרכיבים (למעט ציר מי הגדילן) בבלנדר.
נשפוך מעט מהציר ונטחן הכל למרקם חלק, נוסיף ציר במידת הצורך ולא יותר מדי שלא יהיה דליל.
נכניס לצנצנת ולמקרר.
תאורטית נשמר במקרר כשבוע, מעשית – לא בטוח שבכלל יכנס למקרר.
מפנק מאד על טוסט מלחם משובח.
בתאבון!